Fietsroutes

Op de Veluwe liggen veel fietsroutes op u te wachten om ontdekt te worden. Wij hebben hieruit een selectie gemaakt op basis van het (hoge) archeologische gehalte. In het Veluws landschap is archeologie op veel plaatsen zichtbaar of recent zichtbaar gemaakt. Veel van deze plaatsen zijn goed per fiets of te voet te bezoeken. Het gaat om rustige routes door aantrekkelijk Veluws landschap. Zeer de moeite waard voor actieve mensen.
Voor bezoekers van de noord Veluwe, maar ook voor mensen die in deze regio wonen is het vaak een ware ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van onze streek.

Op dit moment kunt u hier vooral routes vinden in de gemeenten Ermelo en Nunspeet.

Het land van Folckerus – TRAP route 14

De route is in 1997 verschenen en daarom niet meer overal verkrijgbaar.
U kunt deze uitgave bestellen bij www.traproute.nl. Kosten € 5,50 + verzendkosten (€ 2,–).

Korte omschrijving:
Een fietstocht over de Groevenbeekse Heide, Ermelose Heide naar Staverden en het Uddelermeer. 26 km, uit te breiden tot 32 km.

Routewijzigingen en andere aanwijzingen.

Begraafplaatsenfietsroute

Te koop bij winkel op station Ermelo, VVV Ermelo, boekhandels Ermelo, boekhandel ABC Putten, Stichting Natuur- & Milieuplatform Ermelo (zie www.nmpermelo.nl).

Korte omschrijving:
Deze route start bij het N.S. station Ermelo; vanaf het perron gaat u naar rechts de spoorwegovergang over. U komt onder meer langs de diverse begraafplaatsen van Veldwijk, ’s Heerenloo, een urnenveld, (voormalige) grafkelder aan De Beek, begraafplaats Staverden, grafheuvels en de (voormalige) gemeentelijke begraafplaatsen.
Let op: Deze route bevat een foute aanduiding op blz. 15, laatste alinea.
De getallen op een paal van de bovenleiding van de spoorlijn zijn: 42/22.
En de molen “De Koe” (blz. 38) kunt u inmiddels in gerestaureerde toestand bewonderen!

Archeologische fietsroute aan de hand van het fietsknooppuntennetwerk

Omdat de bordjes met nummers van het fietsknooppuntennetwerk wordt aangehouden is deze route heel makkelijk te volgen.
De route gaat langs diverse grafheuvels, langs kasteel Staverden en langs het Uddelermeer (hunneschans) maar laat ook vele mooie plekjes van de
Veluwe zien.

Routebeschrijving

Nunspeet, een fietstocht langs Veluwse grafheuvels.- TRAP route nr. 26

De route is in 2000 verschenen en daarom niet meer overal verkrijgbaar. U kunt deze uitgave bestellen bij www.traproute.nl. Kosten € 6,50 + verzendkosten (€ 2,–).

Korte omschrijving:
Een 40/45 km lange fietstocht vanaf station Nunspeet langs de Veluwse grafheuvels – op zoek naar de geschiedenis in het landschap. Deze route is sinds  2000 niet meer bijgewerkt. De route gaat nu deels over minder goed fietsbaar terrein, maar is zeker de moeite waard.  Iets voor geoefende fietsers en mountainbaikers.

Aanwijzingen naast de routebeschrijving

Grafheuvels Putten

Opgesteld door het Puttens Historisch Genootschap, afdeling archeologie, gecontroleerd en door de SANV bijgesteld in juli 2014.

Korte omschrijving:
Fiets- of wandelroute door het oostelijk bosgebied van Putten, een eeuwenoud landschap langs veel grafheuvels. Ook de gebruikte wegen liggen er al lange tijd. Het gaat om oude handelswegen (zoals Arnhemse Karweg, Laak) en jachtwegen voor met name het koninklijk huis en de toenmalige adel (Prinsenwegen).

Fiets- en wandelroute Grafheuvels Putten