Wandelroutes

Op de Veluwe liggen veel wandelroutes op u te wachten om ontdekt te worden. Wij hebben hieruit een selectie gemaakt op basis van het (hoge) archeologische gehalte. In het Veluws landschap is archeologie op veel plaatsen zichtbaar of recent zichtbaar gemaakt. Veel van deze plaatsen zijn goed per fiets of te voet te bezoeken. Het gaat om rustige routes door aantrekkelijk Veluws landschap. Zeer de moeite waard voor actieve mensen.
Voor bezoekers van de noord Veluwe, maar ook voor mensen die in deze regio wonen is het vaak een ware ontdekkingstocht door de rijke geschiedenis van onze streek.

Op dit moment kunt u hier vooral routes vinden in de gemeenten Ermelo en Nunspeet.

Groevenbeekwandelroute

Te koop bij Stichting Natuur- &Milieuplatform Ermelo (zie www.nmpermelo.nl) , VVV’s Ermelo en Putten, winkel op station Ermelo, boekhandels Ermelo, boekhandel ABC Putten.

Korte omschrijving:
Het gebied staat bekend om de vele cultuurhistorische bijzonderheden. In archeologisch opzicht komt u onder meer grafheuvels en urnenvelden tegen. De route is niet aangegeven met paaltjes maar met nummers in de routebeschrijving.
Zonder deze routebeschrijving zult u veel bijzonderheden van het gebied missen of niet kunnen plaatsen.

Romeins Marskamproute

Herziene uitgave 2011, te koop bij Stichting Natuur- &Milieuplatform Ermelo (zie www.nmpermelo.nl) , VVV’s Ermelo en Putten, winkel op station Ermelo, boekhandels Ermelo, boekhandel ABC Putten.

Korte omschrijving:
Het Romeins marskamp op de Ermelose heide is een unicum in Nederland. Voor een gedeelte weer goed zichtbaar in het landschap. De route wordt gemarkeerd met roodbruine paaltjes met aan de bovenzijde een afbeelding van een Roemein. Ook zonder routeschrijving is deze wandeling dus te maken maar u mist wel de nodige informatie over de Romeinse tijd en de flora en fauna van het gebied.

Drie – Cultuurhistorische Routes in Nederland nr. 64

Verschenen in 2008, te koop bij o.a. Riemer en Walinga in Ermelo en te bestellen  bij traproute.nl

Korte omschrijving:
Een 8,5 km lange wandeling vanuit Drie (gemeente Ermelo), o.a. langs en over grafheuvels. In het boekje staat een uitvoerige toelichting over de ontstaansgeschiedenis van het landschap en de archeologie in dze buurt.

Grafheuvels Putten

Opgesteld door het Puttens Historisch Genootschap, afdeling archeologie, gecontroleerd en door de SANV bijgesteld in juli 2014.

Korte omschrijving:
Fiets- of wandelroute door het oostelijk bosgebied van Putten, een eeuwenoud landschap langs veel grafheuvels. Ook de gebruikte wegen liggen er al lange tijd. Het gaat om oude handelswegen (zoals Arnhemse Karweg, Laak) en jachtwegen voor met name het koninklijk huis en de toenmalige adel (Prinsenwegen).

Fiets- en wandelroute Grafheuvels Putten